Επιστολή συμπαράταξης και αλληλεγγύης από κινηματικές συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης

Προς τα μέλη της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας
Θεσσαλονίκη,  22  του Σεπτέμβρη 2021
Σύντροφοι και συντρόφισσες,


Η ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή σας, στο φυσικό περιβάλλον, τις κατοικίες και τις ζωές των ανθρώπων ανέδειξε για ακόμη φορά τη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων για τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον και την ιδιοτελή ετοιμότητα του κεφαλαίου να εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα της καταστροφής.

Ανέδειξε επίσης ότι η έμπρακτη, ταξική αλληλεγγύη της κοινωνίας με την αποστολή των απαραίτητων αγαθών και με την παρουσία συλλογικοτήτων και αλληλέγγυων αποτελεί αισιόδοξη παρακαταθήκη συμπαράταξης και αλληλεγγύης ώστε και ο δικός σας αγώνας να μη μείνει μόνος του, να υιοθετηθούν τα αιτήματα που βάζετε, να ενισχυθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις και η αυτοοργάνωση τοπικών και θεματικών συλλογικοτήτων.

Το αρπακτικό κεφάλαιο με την αρωγή των κυβερνήσεων θεωρεί εμπορεύματα τη γη, τα βουνά και τα δάση, το νερό, τον αέρα, τα δημόσια αγαθά και οτιδήποτε μπορεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του ή να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας με εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και της εργασίας. Η ιδεολογία της «ανάπτυξης» και των «επενδύσεων» δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή της φύσης και την υποβάθμιση της ζωής. Είναι οι ίδιοι που με τις ποικιλώνυμες «αναπτύξεις» τους ευθύνονται για την περιβαλλοντική καταστροφή στο βωμό του καπιταλιστικού τους κέρδους και που τώρα υπόσχονται τη σωτηρία με «πράσινη ή αειφόρο ανάπτυξη» και άλλα ιδεολογήματα.

Η Εύβοια αποτελεί τραγικό παράδειγμα. Αυτοί/ες που μιλάνε για «παρεμβάσεις αποκατάστασης» είναι οι ίδιοι/ες που ενώ παρείχαν φορολογικές ελαφρύνσεις στην εργοδοσία και άφθονο δημόσιο χρήμα για ενίσχυση υποτίθεται της επιχειρηματικότητας αδιαφόρησαν για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, άφησαν χωρίς στοιχειώδη οργάνωση και μέσα την πυροπροστασία, εγκατέλειψαν τη φροντίδα για φύλαξη, καθαρισμό και αραίωση του δάσους, σχεδίασαν ένα δυσοίωνο μέλλον για τους ανθρώπους και μετατροπή όλου του παραγωγικού ιστού σε φθηνό, πειθαρχημένο, εργατικό δυναμικό των εταιριών που σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στην καμένη γη.

Το ξέρουμε καλά και μπορούμε να πούμε παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή:
Έρχονται φορτωμένοι με δώρα οι εχθροί μας
… να θεμελιώσουν στις κορφές, στις κοιλάδες,
πύργους κραταιούς και επαύλεις, ….

Μα, «..ούτε μέλισσα καν δεν γελάστηκε…» γιατί ξέρουμε καλά το μέλλον που μας ετοιμάζουν στην Χαλκιδική, στον Βόλο, στην Θεσσαλονίκη, στην Βέροια, στην Εύβοια, … παντού! Ξέρουμε πως αν ενώσουμε τις αντιστάσεις μας, αν συγκροτήσουμε ένα κίνημα για την εργασία και το περιβάλλον, αν διατυπώσουμε εμείς το πρόταγμα για αξιοβίωτη ζωή με ισοελευθερία, σεβασμό και προστασία της φύσης, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς εξουσία ανθρώπου πάνω σε άνθρωπο τότε οι αγώνες μας θα αγκαλιαστούν από τις τοπικές κοινωνίες, θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και συντροφικότητα, θα μπορέσουν να νικήσουν.  

Ξέρουμε βέβαια ότι θα αντιμετωπίσουμε τη βία του κράτους με συκοφαντία, τρομοκρατία, δικαστικές διώξεις. Το ζήσαμε κι αυτό παντού όπου αντισταθήκαμε. Δεν κατόρθωσαν όμως να μας αποθαρρύνουν γιατί «το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι»!

Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Στην πορεία της ΔΕΘ συγκροτήθηκε ένα πολύμορφο μπλοκ εργατικών, δημοτικών και κινηματικών συλλογικοτήτων και ατόμων με εκπροσώπηση από πολλά μέρη της χώρας που με τα πάντα επίκαιρα συνθήματα όπως «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για ζωή, γη και ελευθερία» και «Τώρα και πάντα και παντού, η αλληλεγγύη το όπλο του λαού» δήλωσε την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί και να ανατρέψει τα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα εργασιακά του δικαιώματα, τη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, το φυσικό περιβάλλον, τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες. Από τη Χαλκιδική και τους πολύχρονους αγώνες ενάντια στους χρυσοθήρες της Eldorado, τους Σταγιάτες που υπερασπίζονται το νερό, το Βέρμιο που αντιστέκεται στις εταιρίες που «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες, τη ΒΙΟΜΕ για εργατικό έλεγχο στην παραγωγή και την αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων, αγωνιζόμενους/ες ενάντια στην καύση σκουπιδιών σε τσιμεντοβιομηχανίες, μέλη δημοτικών κινήσεων που δίνουν καθημερινούς αγώνες για την τοπική κοινωνία τους, υγειονομικούς ενάντια στην συνεχόμενη ιδιωτικοποίηση της υγείας και μέσα στην πανδημία, εκπαιδευτικούς ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για συντηρητική/νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, σχήματα στους εργασιακούς χώρους, φεμινιστικές ομάδες, αντιρατσιστικά σχήματα, λοάτκια κοινότητες, κλπ..

Στο κάλεσμα για συντονισμό από τη ΒΙΟΜΕ την επόμενη μέρα όσες συγκροτήσεις και άτομα παραβρεθήκαμε ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε για τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή.

Ενημερωθήκαμε και για την κατάσταση στη Β. Εύβοια και τη συγκρότηση της Συνέλευσής σας από άτομα που βρέθηκαν εκεί στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης. Μας μεταφέρθηκε πως ανάλογη ενημέρωση έγινε και στις δημοτικές κινήσεις «Πόλη Αλλιώς» και «Πόλη Ανάποδα» που παρεμβαίνουν στους δήμους Νεάπολης -Συκεών και Θεσσαλονίκης.  

Για ενημέρωσή σας σας μεταφέρουμε ότι στην προσπάθεια συντονισμού και στήριξης των αγώνων αποφασίσαμε:
•    Να επικαιροποιηθεί και να ενισχυθεί ο συντονισμός των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται σε κάθε περιοχή της χώρας και σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής με σεβασμό στις προτεραιότητες και τις αποφάσεις των συλλογικοτήτων.
•    Να στηριχθεί το «ΞεΣκουριάζω», ο αγώνας τρεξίματος και οι άλλες δράσεις στις Σκουριές την Κυριακή 3 του Οκτώβρη.
•    Να στηριχτούν οι εκδηλώσεις για το νερό στους Σταγιάτες Μαγνησίας το Σάββατο 9 Οκτώβρη.

Και για την Β. Εύβοια:
•    Να σας σταλεί η επιστολή συμπαράστασης στον αγώνα σας με υπογραφές συλλογικοτήτων
•    Να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε οποιαδήποτε υλική ή άλλη βοήθεια θέλετε να σας σταλεί.
•    Να σας επισκεφτούμε ώστε να γνωριστούμε και να σας ενημερώσουμε για τις τοπικές μας δράσεις, να μας μιλήσετε για τον τόπο σας, τις ανάγκες των ανθρώπων και τη δράση της συνέλευσής σας στα πλαίσια μιας προσπάθειας συντονισμού.

Αγωνιστικά και αλληλέγγυα,
Καλό αγώνα

-Αυτόνομη Ομάδα Δασοπροστασίας
-Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid 19 Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης
-Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ
-«Η Πόλη Ανάποδα» στον Δήμο Θεσσαλονίκης
-«Η Πόλη Αλλιώς» Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
-Δίκτυο για τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα
-Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς
-Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Τούμπας
-Info Libre
-Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών
-Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Εξόρυξη – Θεσσαλονίκης
-Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων