Για όσους και όσες πιστεύουν ακόμα πως οι επιχειρήσεις πάνε μαζί με το «πράσινο»!

Με μια λακωνική ανακοίνωση – η οποία γεννά πολλά ερωτήματα – η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε. απαντά στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μαντουδίου για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως από τη χρήση ακετόνης και θειικού μαγνησίου στη διαδικασία παραγωγής υδροξειδίου του μαγνησίου.

Η εταιρεία δηλώνει ότι στο εργοστάσιο της έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σύστημα αποθείωσης, κάτι που έχει πιστοποιηθεί και από τις αρμόδιες αρχές.

Μόλις 15 ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου, στη συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη, η διευθύντρια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νομού Ευβοίας κ. Ιωαννίδου αποκάλυπτε ότι δεν υπάρχει Μονάδα Αποθείωσης, όπως η ίδια διαπίστωσε μετά από αυτοψία στο εργοστάσιο.

Επεβλήθη μάλιστα και πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 8,200€.

Το σύστημα αποθείωσης προϋποθέτει κτιριακή υποδομή και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Στους περιβαλλοντικούς όρους που υπέγραψε η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ εκτός από την κατασκευή της μονάδας, υποχρεούται επίσης να ανακοινώνει τις εξάμηνες αναλύσεις σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα.

Από το 2019 μέχρι σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει παραλάβει καμία έκθεση από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η οσμή που καταγγέλλουν οι κάτοικοι εδώ και μήνες φυσικά δεν ήταν ιδέα τους· ο Δήμος και η Περιφέρεια τόσο καιρό κωλυσιεργούσαν και μόνο κάτω από την πίεση της Επιτροπής Κατοίκων οδηγήθηκαν σε συνάντηση όπου αποκαλύφθηκε η έλλειψη της μονάδας, την οποία τώρα η Εταιρεία εμφανίζει ξαφνικά και από το πουθενά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με τον ορθό έλεγχο και την τήρηση των νόμων όταν προσκρούουν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

  1. Αφού όπως υποστηρίζει η Εταιρεία λειτουργεί σύστημα αποθείωσης γιατί της επιβλήθηκε πρόστιμο;
  2. Ποιος υπέγραψε την αδειοδότηση του εργοστασίου;
  3. Τι ενέργειες έγιναν, πέραν του αστείου προστίμου, μετά από τον έλεγχο που αποκάλυψε και την απουσία της μονάδας αποθείωσης;
  4. Γιατί ενώ η εταιρία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για ετήσιες εκθέσεις και εξάμηνες μετρήσεις ρύπων, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν εκκινήσει διαδικασίες;
  5. Έστω και τώρα, έχει τη διάθεση η Περιφέρεια να σταματήσει η καύση πετ-κοκ (πετρελαϊκού οπτάνθρακα);
  6. Πότε ο Δήμος θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, κάτι που ζητά επίμονα η Επιτροπή Κατοίκων.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που μπαίνουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι για τα μάτια του κόσμου και ο εναγκαλισμός τους με την εξουσία δεν αφήνει περιθώρια έστω τυπικών ελέγχων.

Θα μας βρείτε μπροστά σας… Σ.Α.Β.Ε.

One thought on “Για όσους και όσες πιστεύουν ακόμα πως οι επιχειρήσεις πάνε μαζί με το «πράσινο»!”

  1. την καλησπερα μου,οσο για της 4/2/22 για την μάζωξη στο δημαρχείο λίμνης ,προς ενημέρωση το λεω ότι ο δήμαρχος δεν είναι εκεί όλες της μέρες ,είναι αναλόγως το πρόγραμμα του σε διαφορετικά μέρη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *